Workshops van Openraam

2012-05-10 I-SUP, Brugge 

Van 6 tot 9 mei 2012 vond in Brugge het derde internationale congres ‘Innovation for Sustainable Production’ plaats (www.i-sup2012.org). Op 10 mei 2012 organiseerde OpenRaam, als satellietevent, een workshop met de titel ‘Duurzame materiaalinnovatie: business models en marketing’.

Tijdens de workshop op 10 mei 2012 werden deelnemers, ondersteund door professionals, begeleid in het nadenken over  nieuwe business modellen die duurzaam zijn. Nieuwe businessmodellen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamer materiaalgebruik: via product-dienst systemen, het sluiten van de materiaalkringlopen, industriële symbiose, vermarkten van additieve vormgevingstechnieken enz. Aansluitend werd gewerkt rond de vraag hoe innovaties die bijdragen tot een duurzamer materiaalgebruik kunnen gecommuniceerd worden, met welke doelgroepen en met welke communicatieformats.

De presentaties van de sprekers kunnen geraadpleegd worden via deze links:

De poster van het business model canvas is te vinden via deze koppeling.

Het verslag van de workshop brengt de hoofdpunten en conclusies van de workshop samen.

Hierbij gaan ook foto’s van het event en van de ontwikkelde business models canvassen.  

Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de deelnemers bijzonder tevreden waren met zowel de inhoud als de organisatie van de workshop.

 

2010-05-26 Solutions for tomorrow, Heusden-Zolder

Euregio Platform for Sustainable Design & Living (EPSD), de OVAM en Flanders InShape organiseerden op 26 mei 2009, in samenwerking met OpenRaam, een interactieve dag over duurzame ontwikkeling van producten en diensten.

OpenRaam was (mede)organisator van twee workshops:

- In Workshop 5 Praktijkgetuigenissen van bedrijven inzake duurzaam ondernemen’ deelden enkele ondernemers hun ervaringen met duurzame innovatie. Ze vertelden over hun aanpak, de valkuilen, met wie ze hebben samengewerkt, welk resultaat zij hiermee ondervinden, enz. Er waren bijdragen van o.m. Alpro, Boss Paints, Buzzyspace, Ecover, Agfa en Gyproc.

- In Workshop 7 Duurzame materiaalinnovatie: reculer pour mieux sauter’ is OpenRaam specifiek ingegaan op innovatieve materiaaltechnologie en de kansen ervan op gebied van duurzaamheid. OpenRaam informeerde de deelnemers over de begeleiding die ze biedt aan bedrijven. Er werd ook gepeild naar de verwachtingen en feedback op de OpenRaam-aanpak.

Meer info over Solutions for tomorrow, editie 2009:

http://2009.solutionsfortomorrow.be/index.php?id=107

Het verslag van workshop 7 is in bijlage beschikbaar.

2010-04-21 I-SUP, Brugge

Van 18 tot 21 april 2010 vond in Brugge het tweede internationale congres ‘Innovation for Sustainable Production’ plaats (www.i-sup2010.org). Op 21 april 2010 organiseerde OpenRaam, in de marge van I-SUP 2010, een workshop met de titel ‘Duurzame materiaalinnovatie: yes, we can!’.

Tijdens de OpenRaam-workshop identificeerden en bespraken we - met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de Vlaamse overheid en Vlaamse kenniscentra - factoren die duurzaam ondernemen via materiaalinnovatie hinderen, maar die tegelijk de sleutel bieden voor méér duurzame materiaalinnovatie in Vlaanderen. Volgende onderwerpen kwamen aan bod in een panelgesprek met Eric Pass (Nitto Europe), Dietrich Vanderweken (MIP), Jan Kriekels (Jaga), Christina Meskers (Umicore), Piet De Baere (OVAM) en Dirk Leroy (Sustenuto): (1) Gluren bij de buren, zouden we meer moeten doen!, (2) De expertise van materiaalexperts blijft onbenut. Hoe komt dat toch?, en (3) Waarom geen groenmateriaalcertificaten?.

Een verslag van het gebeuren vindt U als bijlage.

2010-11-04 Plan C netwerkdag, Leuven

Op 4 november 2010 hield Plan C – het Vlaams transitienetwerk duurzaam materialenbeheer zijn jaarlijkse netwerkdag. Deze dag werd georganiseerd met de steun van OVAM en in samenwerking met OpenRaam en Unizo.

Tijdens de Netwerkdag 2010 werden twee OpenRaam-workshops aangeboden:

1) Duurzame materiaalinnovatie: getuigenissen uit het Vlaamse bedrijfsleven.

Deze workshop ging in op getuigenissen over duurzame materiaalinnovatie in het Vlaamse productielandschap. Het OpenRaam-projectteam bood een programma met: (1) korte, inspirerende beeldfragmenten over duurzame materiaalinnovaties in Vlaamse bedrijven, (2) een overzicht van kritische faal- en succesfactoren die ondernemers ervaren bij het initiëren van duurzame materiaalinnovatie, (3) een toetsing van enkele materiaalinnovaties aan een aantal duurzaamheidsindicatoren (rekening houdend met de triple P).

2) Duurzame materiaalinnovatie: kansen opsporen, trends benoemen. De tweede OpenRaam-workshop van de dag ging over het opsporen en aangrijpen van opportuniteiten voor duurzame materiaalinnovatie. We lieten twee inspirerende bedrijven aan het woord die vertelden over hun visie op duurzame materiaalinnovatie. We verwelkomden Hannelore Schotsaert van BMA Ergonomics en Ben De Troyer van Karakters. Hoe identificeerden zij kansen op het gebied van duurzaam materialengebruik? Welke moeilijkheden ondervonden zij en hoe hebben zij deze problemen overwonnen?

AttachmentSizeHitsLast download
Workshop SFT_verslag workshop 7.doc59 KB7832 days 20 hours ago
Workshop I-SUP_verslag.pdf122.71 KB5106 days 11 hours ago
Inleiding Thomas Vandenhaute.pdf1.21 MB5606 days 11 hours ago
Inleiding BM Stella Vanassche.pdf1.42 MB8092 days 16 hours ago
Resultaten tevredenheidsenquête_OR.pdf1.17 MB5324 days 6 hours ago
Verslag OpenRaam workshop 10 mei 2012_finaal.pdf612.85 KB9278 hours 50 min ago
Logo Logo Logo Logo Logo Logo