Afval van appels, melk: grondstoffen voor materialen

Papier op basis van afval van appels. Gesynthetiseerde vezels op basis van melkcaseïne. De natuur is erg vrijgevig, laten we haar optimaal gebruiken!

Papier op basis van afval van appels

Cartiera di Galliera (IT) heeft een techniek uitgewerkt waarmee organisch afval uit de appelindustrie kan omgevormd worden tot papier. Dergelijk afval is rijk aan koolstofhydraten (cellulose en hemicellulose), de belangrijkste grondstoffen voor de fabricage van papier. Het procédé omvat drie fasen: droging, koeling en vermaling. Het maakt het mogelijk de gisting van de appels te stoppen zonder verlies van het gehalte aan koolstofhydraten. Van de appelresten wordt een soort van droog wit meel gemaakt dat alle eigenschappen van papiergrondstof bevat. Cartamela-papier is ecologisch en volledig recycleerbaar. Het bestaat in verschillende kwaliteiten en gewichten.

Gesynthetiseerde vezels op basis van melkcaseïne

Filati Maclodio (IT) produceert vezels door de belangrijkste melkproteïne, caseïne, om te zetten via een procédé van het viscosetype. De vezels zijn goed geschikt voor contact van kleding, ondergoed of beddengoed met de huid. Die vezels zouden negatieve ionen produceren, die de luchtkwaliteit ten goede komen. Bovendien stimuleren ze de bloedcirculatie, doden ze bacteriën en zijn ze steriel. Ze kunnen worden gebruikt in combinatie met andere natuurlijke vezels zoals katoen, vlas, zijde, kasjmier, Lenpur (viscose van hoge kwaliteit verkregen uit de cellulose van witte den), … Deze vezels werden 18 maanden geleden op de markt gebracht onder de naam Milkofil. Je vindt ze stilaan in commerciële toepassingen, omwille van zijn hogere prijs vooral in nichetoepassingen.

Bronnen Octrooi :

WO200812662 www.cartieradigalliera.com www.filatimaclodio.it Deze informatie verscheen ook in Techniline dd. 26/06/2009 http://techniline.sirris.be - auteur: Audrey Delnatte

Logo Logo Logo Logo Logo Logo